‘La Comunitat Valenciana se sent ferida’, per @lluisbertomeu

‘La Comunitat Valenciana se sent ferida’, per @lluisbertomeu

LA QUINTA COLUMNA

Lluís Bertomeu

Davant la nova etapa institucional que s’obri a la Comunitat Valenciana, centrem quins haurien de ser els elements fonamentals del consens bàsic societari valencià, acceptats pels actors polítics i cívics de la nostra terra. Començant per un ben clar i notori: les institucions del nostre autogovern han de ser altaveu de la defensa dels interessos de tota la CV, reivindicant l’esperit emprenedor de la ciutadanía, més i millor finançament autonòmic i, per supost, el corredor mediterrani. Al cap i a la fi, un millor tractament per part de l’Estat, establint una relació més involucrada.

Els valencians entenem la nostra identitat com la manera mediterrànea de ser formants d’Espanya. Se sentim espanyols, però a la nostra manera. Eixa que la miopía castellana no enten i que a soles pregonitza igualitarisme. El gran erro de Madrid és imposar l’assimilació a la perifèria ibèrica, en volta d’enriquir i conformar l’Estat des de la pluralitat i l’encaix de tots els formants del país. Ja que Espanya no és Castella, és la suma de la diversitat de tots.

El sentiment de desafecció que el poble valencià patix davant el govern central és constant i resolutiu. Per tant, per a donar-li la volta a esta amarga sensació, ara toca demostrat amb la nostra terra una sensibilitat inmediata i rotunda. Si no fora aixina, se cristalititzarà la tensió perenne amb Madrid, prenint forma un nou front de confrontació territorial, un nou eix valencià polèmic i de fricció. El problema valencià…

Encara i tot, el desenrotllament de l’autogovern ha de passar per superar eixa lògica d’enfrontament, els projectes trencadors de la convivència i la disputa per les respectives parcel·les de poder, per a donar pas a una nova cultura política basada en la participació, en la lleialtat institucional i en la cooperació entre les diferents administracions. Hem de gestionar la normalitat front aquells que mantenen propostes programàtiques com si res haguera canviat en 30 anys d’autogovern valencià. No s’ha d’utilitzar la coartada del fals victimisme en el moment d’aprofitar les oportunitats i els desafiaments que té hui plantejats la nostra terra.

Hem de defensar l’estabilitat constitucional i estatutària com a valor fonamental i garantia del nostre sistema de convivència i del nostre autogovern.  Per tant no creiem en relectures interessades i unilaterals l’objectiu o finalitat de les quals siga incerta i confusa. El model actual de l’Estat de les Autonomies, i la nostra consideració de nacionalitat històrica dins del mateix, s’ha convertit en un model d’estat nítidament descentralitzat, amb un nivell competencial d’autogovern superior al de molts estats federals.

Apostem decididament per centrar el desenrotllament polític de la nostra terra en la millora de la qualitat i la quantitat d’autogovern. El consens constitucional és un marc que permet, de manera plenament satisfactòria, l’exercici de l’autogovern que demanda la societat valenciana. La Comunitat Valenciana conforma una realitat pròpia dins d’una Espanya plural. I la nostra relació és expressió d’un projecte de convivència en llibertat, que ha donat lloc a un país plural on la CV ha de trobar el seu encaix natural. La nostra valencianitat ens ha de fer assumir Espanya sense complexos. Plantegem un projecte de futur que ens permet assumir la nostra triple condició de valencians, espanyols i europeus, sense pors ni recels. Una triple lleialtat que enfortix la seguretat en nosaltres mateixos.

Related posts

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *